23. пут за редом, у периоду 21-23. маја 2015.године, у Дому културе општине Нови Бечеј традиционално се одржала манифестација ’’Обзорја на Тиси’’ посвећена једном од наших највећих композитора с краја XIX  и почетка XX века, истакнутом представнику српског музичког романтизма, творцу српске соло песме – Јосифу Маринковићу.

Ова манифестација, као концепт има неговање српске соло песме, као и стварање нове, савремене соло песме, и јединствена је по томе у нашој земљи. Овогодишња Обзорја протекла су у знаку Отвореног такмичења соло певача. Манифестација је почела дечјим квизом ’’Јосиф Маринковић – Музичко путовање’’. У знању о животу и стваралаштву овог познатог композитора, рођеног у Врањеву 1851.гodine, такмичила се по једна екипа ученика од три члана, узраста VI и VII разредa, из сваке основне школе наше општине: ОШ “Милоје Чиплић“ и ОШ “Јосиф Маринковић“ из Новог Бечеја, ОШ “Милан Станчић -Уча“ из Кумана, ОШ “Доситеј Обрадовић“ из Бочара и ОШ “Др Ђорђе Јоановић“ из Новог Милошева. Тачност одговора пратио је жири у следећем саставу: Вера Варга, Снежана Николић и Маријана Барачков. Након три круга питања у финале су се пласирале школе ОШ “Милан Станчић -Уча“ и ОШ “Милоје Чиплић“, а победник овогодишњег такмичења је ОШ “Милан Станчић -Уча“ из Кумана, које је припремала наставница музичког Снежана Јелић.

Истог дана у поподневним стима уследило је полагање венца на спомен плочу на месту где се налазила родна кућа Јосифа Маринковића и посета музеју Главашева кућа у коме се налази спомен соба посвећена Јосифу Маринковићу. Венац је положио композитор Мирољуб Аранђеловић Расински.  Хор основне школе која носи име овог истакнутог композитора, наступио је у дворишту музеја, под диригентском палицом Јаноша Фабиана, наставника музичке културе. Након тога, директор Дома културе општине Нови Бечеј, Новица Блажин  поздравио је публику и позвао је да присуствује манифестацији.

Програм се наставио у Дому културе општине Нови Бечеј. На свечаном отварању манифестације све присутне поздравио је директор Дома културе Новица Блажин, а манифестацију је отворио Саша Шућуровић, председник општине Нови Бечеј. Беседу о Јосифу Маринковићу одржала је професорка соло певања Љубица Живковић – ‘’Утицај романитичарске соло песме на вокално-педагошки приступ у раду са будућим соло певачима’’. Млади таленти соло певања из Новог Бечеја изводили су композиције Јосифа Маринковића: Марина Круљ, сопран, Сања Миленковић, сопран и Предраг Качавенда, баритон, на клавиру их је пратио Миливоје Вељић. Након тога публика је уживала у Свечаном концерту камерне музике, на коме су наступили: Наташа Јовић Тривић, мецосопран, Милош Драгић, кларинет и клавир, Душица Блаженовић, виолина, Никола Станојевић, виолина, Мирко Црнојевић, виола и Јасмина Врбанић, виолончело.

У наредна два дана уследило је Отворено такмичење соло певача у две категорије, у мушкој и женској конкуренцији. На такмичење се пријавило 26 такмичара, али на самом такмичењу учествовало је 18 такмичара (студенти и ученици средњих музичких школа). Као задате композиције у програму такмичења сви такмичари су имали соло песму Јосифа Маринковића и соло песму са Позивног композиторског конкурса ‘’Обзорја на Тиси’’.У петак (22.05.) одржана је I етапа такмичења I категорије (студенти) у мушкој и женској конкуренцији. У суботу (23.05.) такмичила се II категорија (средња школа) у мушкој и женској конкуренцији и I категорија – у II етапи.Такмичаре је оцењивао стручни жири у следећем саставу: Никола Китановски, прослављени тенор и редовни професор и шеф Катедре за соло певање на ФМУ у Београду, Весна Шоуц-Тричковић, диригент, редовни професор на ФМУ у Београду и директор Позоришта на Теразијама, Дуња Симић, прослављени сопран, доцент на Академији уметности Универзитета у Бања Луци, Марина Павловић-Бараћ, мецосопран, првакиња Опере СНП у Новом Саду и Тамара Марковић, оперска певачица и проф соло певања у СМШ у Суботици. Секретар жирија је била Љубица Живковић, проф соло певања, а официјелни корепетитор такмичења Миливоје Вељић, уметнички сарадник на Катедри за соло певање ФМУ у Београду.

Након завршеног такмичења уследило је проглашење победника и додела награда и признања. Додељене су Захвалнице свим учесницима манифестације и Дипломе за освојено  I, II и III место у свакој конкуренцији и новчане награде, као и награда за најбоље извођење соло песме Јосифа Маринковића, затим награда за најбоље извођење композиције са Позивног композиторског конкурса ‘’Обзорја на Тиси’’ и награда Лауреату такмичења.

У I категорији (студенти) – мушка конкуренција  прво место освојио је Вања Бисерчић, друго Стеван Каранац и треће Предраг Качавенда.У I категорији (студенти) – женска конкуренција  прво место освојила је Ана Станковић,  друго Милена Дамњановић и треће место су поделиле Тијана Криваја и Милица Јеличић.

У II категорији (средња школа) – мушка конкуренција  прво место освојили су Немања Николић и Лука Јозић, друго Стефан Живановић и Ненад Поледица и треће Стефан Анђелковић. У II категорији (средња школа) – женска конкуренција  прво место освојила је Александра Ускоковић,  друго Милица Марковић и треће Славица Божић.

Специјалну награду (уметничка слика) за најбоље изведену композицију са Позивног композиторског конкурса ’’Обзорја на Тиси’’ освојила је такмичарка Милена Дамњановић.Специјалну награду (уметничка слика) за најбоље изведену соло песму Јосифа Маринковића освојила је такмичарка Александра Ускоковић.

За Лауреат такмичења проглашена је такмичарка Ана Станковић.

Овогодишњу манифестацију подржали су: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Општина Нови Бечеј и Организација музичких аутора Србије СОКОЈ.