Previous Next

U galeriji ‘’Selo’’ Doma kulture opštine Novi Bečej, 12. oktobra 2017. otvorena je izložba slika pod nazivom „Samo tri slikarke“. U okviru ove izložbe izloženi su radovi tri slikarke iz Subotice: Josipe Križanović, Divne Lulić Jovčić i Elvire Kiralj.  Pored slika, na otvaranju izložbe predstavljena je i poezija Divne Lulić Jovčić, njena nova zbirka pesama pod nazivom „Vetru obećana“.

Prema rečima Divne Lulić Jovčić ideja da se napravi izložba „Samo tri slikarke“ nastala je početkom ove godine, na inicijativu Josipe Križanović, iako im je likovni izraz potpuno različit, pored prijateljstva, spaja ih i sličan senzibilitet. Putujuća izložba daje priliku za upoznavanje novih mesta i ljudi, a samim tim i „krila“ za dalji rad.

Tags: ,
Previous Next

U ponedeljak, 14. avgusta 2017.g. otvaranjem izložbe akvarela koji su nastali na prethodnom sazivu likovne kolonije ‘’Tiska Akademija Akvarela’’ zvanično je otpočela ovogodišnja, 22. po redu likovna kolonija.

Izložba je postavljena u galeriji “Selo” Doma kulture, na kojoj se nalaze radovi devet umetnika koji su učestvovali na prošlogodišnjem sazivu, a to su: Đorđe Maravić (Subotica), Nebojša Mitrović (Vlasotince), Ivan Galjak (Zubin Potok), Nataša Gvozdović (Kosovska Mitrovica), Dragan Bosanić (Zemun), Vanja Popović (Kraljevo) i Timea Čajka (Novi Bečej); kao i dva studenta likovne umetnosti: Uroš Mirić (Bečej) i Marija Radeta (Beograd).

O koloniji i prošlogodišnjem sazivu govorila je Edit Zerebelji Tenji, saradnica u Domu kulture, a izložbu je otvorio zamenik direktora, Borislav Santrač.

Pored izložbe posetioci mogu videti i same slikare ovog saziva kako rade svakog dana do petka u galeriji TAA.

Izložba je dostupna posetiocima u galeriji “Selo” u narednih mesec dana.

Tags: ,
Previous Next

U okviru Dečje nedelje u Domu kulture opštine Novi Bečej odigrana je predstava za decu  „VESELI RASPUST“  Pozorišta za decu ‘’Lane’’ iz Kikinde za svu decu predškolskog i školskog uzrasta od I do IV razreda iz Novog Bečeja.

Mališani su uživali u ovoj nadasve autentičnoj i poučnoj predstavi, koja je plenila pažnju svojom atraktivnošću i duhovitošću.

Tags:
Previous Next

U petak, 06. oktobra 2017. u galeriji ‘’Selo’’ Doma kulture prikazan je  istorijsko-dokumentarni film „Kraljevski top - istorija srpske krune“ koji govori o nastanku i sudbini srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Karađorđevog topa iz Prvog srpskog ustanka, a snimljen je povodom dvesta godina od Karađorđeve smrti. Kroz obilje arhivskog materijala film prati društvene i političke prilike u Srbiji i čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja kraljevskog znamenja, kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda i otkrivajući manje poznate istorijske činjenice.

Tags: ,

26. maja 2017. godine, muzička manifestacija posvećena rodonačelniku srpske solo pesme, Josifu Marinkoviću, ’’Obzorja na Tisi’’- Dani Josifa Marinkovića, proslavila je svoj jubilej,  25 godina postojanja.

Program jubilarnih ’’Obzorja na Tisi’’ počeo je u 18,00 sati na platou ispred Doma kulture opštine Novi Bečej, gde je pred mnogobrojnom publikom i gostima, svečano otkrivena bista našeg sugrađanina, jednog od najvećih srpskih kompozitora s kraja XIX i početka XX veka, Josifa Marinkovića, koja je autorski rad vajara Zorana Ivanovića i Mirjane Družetić Ivanović. Bistu je otkrio kompozitor i profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad, Svetozar Saša Kovačević.

Previous Next

Dom kulture opštine Novi Bečej organizovao je Opštinsku smotru slikara amatera, koja se održala u četvrtak, 14. septembra, u Galeriji ’’Selo’’.

Pristiglo je 52 rada od 18 umetnika. Teme i motivi ovogodišnjih radova bili su pejzaži, portreti, mrtve prirode i apstrakcije, a neke od tehnika koje su korišćene su: ulje na platnu, pastel, akvarel, akril, grafika...Učešće na izložbi uzele su i umetničke fotografije, duborezi, upotrebni predmeti....

Tags: ,

U galeriji ’’Selo’’ Doma kulture 26.04.2017. otvorena je izložba fotografija NOVOBEČEJSKI SVETLOPISCI.

Autor ove izložbe je naš sugrađanin, Andre Karolj, veliki kolekcionar i ljubitelj fotografije, kao i istorije našeg zavičaja. Na izložbi su  izložene stare fotografije  rađene u analognoj tehnici, iz njegove privatne kolekcije, kao i eksponati, kao što su stari fotoaparati i foto oprema iz kolekcija fotografa i njihovih naslednika.

Tags: ,
Previous Next

U Domu kulture opštine Novi Bečej u periodu od 14 - 18. avgusta 2017.g. održan je 22. saziv likovne kolonije ‘’Tiska Akademija Akvarela’’ u kojoj je učestvovalo 10 slikara.

Kolonija je počela svečnim otvaranjem izložbe radova sa prošlogodišnjeg saziva kolonije. Ovogodišnji učesnici kolonije, koja je bila međunarodnog karaktera, su afirmisani slikari koji su došli po pozivu: Branislav Stojančev Paša (Novi Bečej), Aleksandar Bogdanović (Vršac), Dimitrije Kolarević (Bačko Gradište), Nebojša Mitrović (Vlasotince), Miroslav Anđelković (Niš), Jelena Trajković (Beograd), Rajko Popivoda (Beograd), Nikola Bradić (KiM), Ana Vidmar (SLO) i Zoltan Grof (HU).

Tags: , ,

Mjuzikl namenjen najmlađima u izvođenju Muzičke radionice iz Zrenjanina održao se u utorak 25.04.2017. u pozorišnoj sali Doma kulture.

Mjuziklu ‘’Mala sirena’’  prisustvovala su deca iz PU ‘’Pava Sudarski’’ iz Novog Bečeja i učenici od I-IV OŠ ‘’Miloje Čiplić’’ . Deca u publici su sa oduševljenjem pratila zgode i nezgode Male sirene i uživala u muzičkim numerama. Mjuzikl je rađen po originalnom tekstu čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena u kome su učestvovala deca uzrasta od 5 do 17 god.

Tags: ,
Previous Next

U nedelju, 13. avgusta na platou kod parka, održan je koncert ’’Sve što slutnja šapne’’ u izvođenju kompozitora i kantautora Nemanje Nešića i njegovog ansambla. Na koncertu su bile izvođene pesme koje je Nemanja komponovao na stihove Dobrice Cesarića, a aranžmane je uradio njegov brat, kompozitor Svetozar Nešić. Ovom prilikom promovisan je nedavno izdat CD na kome se nalazi dvanaest muzičkih numera komponovanih na Cesarićeve stihove, kojima je Nemanja dao novo ruho svojim šansonama. Publika je uživala u divnoj muzici i poznatim stihovima pesama: Povratak, Mala kavana, Jedne noći, Shelly, Dvoje...

Koncert je bio ujedno uvertira i najava likovne kolonije ’’Tiska Akademija Akvarela’’ koja počinje 14.08.2017. u Domu kulture opštine Novi Bečej.

Tags: ,

20. i 21. aprila 2017.g. u Domu kulture opštine Novi Bečej održana je Konferencija sa međunarodnim učešćem ’’Održivi razvoj arheoloških lokaliteta - Arača 2017.’’ u okviru projekta ’’Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti’’ koji je deo programa ’’Gradovi u fokusu 2016’’ Ministarstva kulture i informisanja RS.

Ova međunarodna konferencija okupila je na jednom mestu stručnjake iz Srbije, Hrvatske i Mađarske iz oblasti arheologije i konzerviranja arheoloških lokaliteta sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse na polju održivog razvoja aheoloških lokaliteta.

Na konferenciji učešća u izlaganju uzelo je više od 20 stručnjaka, a konferencija je obuhvatila tri tematske oblasti: Dosadašnji rezultati na zaštiti i prezentaciji arheološkog lokaliteta srednjovekovne bazilike Arača, Primeri održivog razvoja arheoloških lokalitea i Kulturni turizam i arheološki lokaliteti.

Tags: ,

Strana 1 od 3